Najaarsvergadering met als thema “Moderne devotie”

Kalender
Oud Stede Broec
Datum
11.10.2019 20:00

Beschrijving

Lezing door Mink de Vries, i.s.m. de Leerhuis Commissie van de NKP-kerk (oude kerk te Grootebroek).

De Moderne Devotie (ook wel hedendaagse toewijding genoemd) is tot de dag van vandaag de grootste Nederlandse hervormingsbeweging. Van 1374 tot 1572 heeft deze beweging, gesticht door Geert Groote (1340–1384) in Deventer, Nederland en Noord-West-Europa veroverd. Het was een reactie op de misstanden binnen de Katholieke kerk. Moderne Devoten kenmerkten zich door een sterke innerlijke toewijding te koppelen aan een actieve inzet in de samenleving. In Enkhuizen waren zij zeer geliefd, net als in Medemblik, Hoorn, Alkmaar, Grootebroek en Schagen, waar vooral Zusterkloosters waren gevestigd.

Op deze avond zal Mink de Vries vertellen over de Moderne Devotie, en over de actuele versie daarvan. Vorig jaar deed hij dit al op zeer ludieke wijze door, gekleed als Moderne Devoot, langs een aantal plaatsen te fietsen in West-Friesland die herinneren aan de Moderne Devotie. Mensen waren toen zeer verrast. Hoe is het mogelijk dat we zo weinig van deze belangrijke periode weten? En wat is de betekenis van deze beweging in het leven van vandaag de dag? De avond wordt georganiseerd door het Leerhuis 'Cultuurgroep Stede Broec' en de vereniging Oud Stede Broec. Tijdens de avond is er volop ruimte voor discussie en het stellen van vragen.

De avond vindt plaats  in De Oude Kerk, Zesstedenweg 189, Grootebroek.

Geschiedenis van Stede Broec

Geschiedenis van Stede Broec

Samengesteld uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek wordt de naam Broek al in de 7e eeuw genoemd in oude boeken...

G08 onderkomen obs

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootbroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC Bovenkarspel
0228-518279


Social