Herstel kademuren Kolk van start

Onder deskundige leiding van wethouder Ton Schuitemaker is dinsdag 21 februari een begin gemaakt met het herstel van de kademuren in de Kolk. De verwachting is dat de werkzaamheden in april kunnen worden afgerond, zodat de binnenhaven er weer piekfijn bij ligt als we in het voorjaar de bediening van de Overhaal hervatten.

Een jaar geleden bleek uit inspectie vrij onverwacht dat de kademuren in de haven van Broekerhaven onder water er bar slecht aan toe waren. Herstel zou behoorlijk in de papieren lopen. Vervolgens moest nader onderzoek uitwijzen wat de beste methode voor herstel was. Recente inspectie met onder meer duikers heeft duidelijk gemaakt dat de kademuren op sommige plaatsen inderdaad onveilig zijn.

Aannemer Oosterhof Holman gaat nu vanaf een ponton aan de slag om de kademuren nog vóór het nieuwe vaarseizoen te herstellen. Dit gebeurt met behulp van stalen damwanden. De stalen wand komt voor de bestaande betonnen kade over een lengte van 132 meter. Het gaat om het deel vanaf de Overhaal, langs Eetcafé De Buren tot aan de sluis.

Historie
De Kolk is in de 15e eeuw gegraven als binnenhaven van de toenmalige Stede Broek. Dit met toestemming van Filips van Bourgondië  die daarbij stelde dat de Broekers zich daarbij wel moesten houden aan de voorwaarden die de dijkgraaf en de heemraden stelden. Na veel getouwtrek en tegenwerking van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen was de zaak op 30 juli 1449 rond: er kon gegraven worden. De Broekerhaven, bestaand uit een buiten- en een binnenhaven, werd kort daarna in gebruik genomen. Tot ver in de 20e eeuw is er intensief gebruik gemaakt van de haven, zowel voor visserij als voor het vervoer per schip van van met name groente.
vracht

1943 - De kolk met op de achtergrond de overhaal en links de woningen aan de overtoom. De kaaisjouwers aan het werk met als havenmeester Woestenburg en van Eijk.

kolk1 Het herstelwerk aan de Kolk gaat van start. De foto is op ongeveer dezelfde plaats gemaakt als de historische foto hierboven. 

Geschiedenis van Stede Broec

Geschiedenis van Stede Broec

Samengesteld uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek wordt de naam Broek al in de 7e eeuw genoemd in oude boeken...

G08 onderkomen obs

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootbroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC Bovenkarspel
0228-518279


Social