Encyclopedisch overzicht Streker middenstand in nieuwe uitgave OSB

"De middenstand op z’n best. Van de Kolk in Broekerhaven tot het Evendeel in Lutjebroek.” Dat is de titel van een nieuwe uitgave van De Historische Vereniging "Oud Stede Broec”. Het rijk geïllusteerde boek verschijnt in de "Tini Keeman-reeks" en is een vervolg op "De polder Het Grootslag op z’n best”. 

De nieuwste uitgave van HV Oud Stede Broec is een echt kijkboek geworden, met 252 pagina’s vol afbeeldingen van winkels en winkeliers, artikelen en gebruiksvoorwerpen, reclameborden en advertenties. Een feest der herkenning voor wie zich het leven in die tijd nog herinnert. Die herinneringen worden opgeroepen met een tocht die begint zodra je het boek openslaat. Vanaf de Kolk en Broekerhaven gaat de ‘wandeling’ richting Bovenkarspel en van daar door heel Stede Broec, via Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek, inclusief de zijstraten.

Wat komen we onderweg tegen? Een foto en rekening van Jan Dekker van Molen "de Ceres", waar kunstmest en tuinbouwartikelen werden verkocht van CAV Overnoord. Een foto en advertentie van P. Jongs zuivelhandel in de Ymertstraat te Bovenkarspel. "'t Streker Kledinghuis" van P.J. Groot aan de Zesstedenweg met een afbeelding, advertentie en rekening van een "plusfour" plus kostuum. Foto's en rekeningen van de brandstoffenhandel P. Groot, die toen nog eierkolen en antraciet verkocht. De Vivo-kruidenierswinkel van Jan Boos in Lutjebroek, eerst op P.J.Jongstraat 119 en later op nummer 70, waar weer later Sjaak Bakker zich vestigde met zijn zaak in vloerbedekking. De lezer wordt geholpen met korte toelichtende teksten. Het hele boek is in full-colour gedrukt en levendig opgemaakt. Je waant je in "Het Museum van de 20e Eeuw".

Productie, een hele uitzoekerij
De schrijver van het boek is Jan Bakker uit Lutjebroek (tevens medeauteur van het boek "De polder het Grootslag op z’n best"). Hij heeft er jaren ingestoken om zijn verzameling van oude documentjes en afbeeldingen te bundelen tot dit boek. Het was een hele uitzoekerij om de juiste gegevens bij de beelden te zoeken en te verwerken in de toelichtende teksten.

foto binnenwerk

Bob de Wit en Hans Bijman hielpen met de samenstelling en de lay-out. Het resultaat mag er zijn, want dit boek mag je een cadeau noemen, zeker voor oudere Stede Broecers die herinneringen uit hun jeugd willen ophalen en deze willen delen met kinderen of kleinkinderen, met de boodschap. "Zo zag mijn wereld er uit, toen ik nog jong was". Een wereld die er heel anders uitzag dan nu.

 • Hoe kom je in het bezit van deze uitgave?
  Voor niet-leden is het boek voor € 30,00 te koop bij Bruna in winkelcentrum Het Streekhof. Wie lid is of direct lid wil worden kan voor dat boek met € 25,00 terecht bij:
  Ria Botman, Zesstedenweg 289, Grootebroek.
  Klaas Neuvel, Meidoornlaan 20, Grootebroek.
  Evert Visser, Annie M.G. Schmidtweg 29, Grootebroek
  Wim Kersten, Zesstedenweg 104, Grootebroek.

Of tijdens openingstijden van ons clubhuis, elke eerste zaterdag van de maand tusen 10.00 – 12.00 uur, en onze evenementen. Zolang de voorraad strekt!

Wim Kersten, voorzitter

 

Geschiedenis van Stede Broec

Geschiedenis van Stede Broec

Samengesteld uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek wordt de naam Broek al in de 7e eeuw genoemd in oude boeken...

G08 onderkomen obs

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootbroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC Bovenkarspel
0228-518279


Social