Hotel-restaurant Het Roode Hert

G16-restaurant bovenkarspelHoofdstraat 235, Bovenkarspel

In de tweede helft van de 16e eeuw gebouwd als herberg en nog altijd in gebruik als hotel-restaurant. De bouwstijl is traditioneel, architect is niet bekend. In de loop der tijd hebben diverse verbouwingen plaatsgevonden: in 1937, 1961, en 1965.

Waardering:
Hotel-restaurant Herberg Het Roode Hert is van algemeen belang als karakteristiek voorbeeld van een herberg (later hotel-restaurant) die in oorsprong teruggaat tot de tweede helft van de 16de eeuw. Het breed opgezette voorhuis met de karakteristieke Vlaamse gevel herinnert aan de vroegere herberg en vormt een markante zichtlijn vanuit de Broekerhavenweg. De bouwhistorische ontwikkeling is inwendig nog afleesbaar. Zeldzaamheidswaarde heeft de (niet zichtbare) aanwezigheid van een voormalige kolfbaan onder de lounge van het hotel-restaurant.

De bescherming beperkt zich tot het voorhuis. Daartoe behoren de kelder, de gang achter de hoofdentree, de opkamer, de voormalige woonkamer, de gelagzaal en de kapverdieping. Ook het interieur van het voorhuis en de restanten van de voormalige 18de-eeuwse kolfbaan maken deel uit van de bescherming.

Geschiedenis van Stede Broec

Geschiedenis van Stede Broec

Samengesteld uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek wordt de naam Broek al in de 7e eeuw genoemd in oude boeken...

G08 onderkomen obs

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootbroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC Bovenkarspel
0228-518279


Social