• Home
  • Monumenten
  • Rijksmonumenten
  • Nr. 18787 - R.K. Kerk Sint Nicolaas, P.J. Jongstraat 45, Lutjebroek

Nr. 18787 - R.K. Kerk Sint Nicolaas, P.J. Jongstraat 45, Lutjebroek

R18787 rk kerk st nicolaas lutjebroekMonumentenzorg geeft aan dat de kerk werd gebouwd in 1876-1877 met als architect P.J.H. Cuypers (Dat is ook de architect van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam). Het betreft een driebeukige neogotische pseudobasiliek met achthoekige kruising, overdekt door een stergewelf. Er zijn ronde pijlers met lijstkapitelen.
Volgens het eerste ontwerp had de kerk vrijwel de aanleg van een centraalbouw; bij de uitvoering werden schip en dwarsschip verlengd en later voegde Cuypers in elk der hoeken van de kruising twee rechthoekige, diagonale kapellen toe. Naast het schip een sobere toren versierd met spitsboognissen en bekroond door een naaldspits. Van de neogotische inventaris zijn de gebrandschilderde ramen in de apsisvensters behouden gebleven. De toren heeft een mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts uit 1917 dat is voorzien van elektrische aandrijving.

Geschiedenis van Stede Broec

Geschiedenis van Stede Broec

Samengesteld uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek wordt de naam Broek al in de 7e eeuw genoemd in oude boeken...

G08 onderkomen obs

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootbroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC Bovenkarspel
0228-518279


Social