Skip to main content

Komt vaarveiling De Tuinbouw in oude staat terug?

Het vraagteken in de kop staat er niet zonder reden. Niets staat namelijk al vast. Maar dat er serieus over de mogelijkheid van herbouw van de 45 jaar geleden afgebrande vaarveiling wordt nagedacht, is zeker.  Al ruim een half jaar is een werkgroep bezig met het ontwikkelen van plannen om het karakteristieke gebouw in oude luister op te bouwen. Hoe is dat zo gekomen en hoe ver gevorderd zijn de plannen?

Twee jaar geleden ontstond er enige onrust onder inwoners van onze gemeente toen de eigenaar van de landtongen, Jan Broersen, op dringend advies van ProRail de nogal ruige begroeiing op de landtongen verwijderde. Tegelijk begon hij de betonnen dragers te slopen van de voormalige overkappingen die in vroeger dagen beschutting hebben geboden aan tuinders die hier schuiten vol bloemkool, aardappelen en andere groenten kwamen lossen.

Beschermde status

landtongenDe ophef over het sloopwerk kwam voort uit het feit dat de landtongen onlosmakelijk zijn verbonden met de oude vaarveiling en daarmee door veel inwoners worden gerekend tot het cultureel erfgoed van onze gemeente. Vanuit HV Oud Stede Broec hebben we actie ondernomen om de landtongen een monumentale status te geven, vanwege de historische waarde en economische betekenis die dit gebied heeft gehad. Burgemeester en Wethouders van Stede Broec begrepen de emotie en lieten zich overtuigen om dit gebied een beschermde status te geven; de landtonen zijn inmiddels een gemeentelijk monument geworden.

Als historische vereniging zijn we uitermate tevreden met het feit dat dit gebied dat ooit één geheel vormde met vaarveiling De Tuinbouw nu een beschermde status heeft. Maar we kunnen er niet omheen dat het een kaal stuk historie is. Om hier iets aan te doen, hebben de eigenaar en HV Oud Stede Broec de handen ineen geslagen. Samen zijn we aan het werk gegaan met een onderzoek naar de mogelijkheid van herbouw van de vroegere vaarveiling. Waarbij we tegelijk een zinvolle, liefst maatschappelijke functie aan het gebouw willen geven, zodat de geschiedenis kan herleven en we recht doen aan de historische waarde van dit gebied.

Van werkgroep naar stichting

In goed overleg met Jan Broersen is een werkgroep opgezet - waar overigens ook Jan zelf deel van uitmaakt - die sinds enkele maanden bezig is om binnen de financiële mogelijkheden een plan te maken voor het opnieuw neerzetten van de oorspronkelijke vaarveiling. Ons uitgangspunt is dat het een gebouw wordt van en voor alle inwoners van Stede Broec en ver daarbuiten. De geschiedenis van dit gebied in het centrum van onze gemeente willen we laten herleven. Deze keer niet om bloemkool te veilen, maar om ervan te genieten. Er is van alles mogelijk in het gebouw: recreatie, educatie, cultuur (exposities) en zelfs wonen is een serieuze optie.

Om de herbouw van de vaarveiling en de herinrichting van de landtongen naar een volgende fase te brengen, zetten we de werkgroep binnenkort om in een stichting, waarin zowel Jan Broersen als een aantal bestuurders van HV Oud Stede Broec plaats hebben. Denkt u een bijdrage te kunnen leveren of heeft u ideeën? Deel ze met ons via de telefoon (zie onder Bestuur en contact) of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij houden u op de hoogte.