Nieuwe uitgave staat vol beeldende anekdotes uit de Streker bloembollencultuur
‘Spreek ik met....de voorlichting?’ is de titel van de nieuwste uitgave van HV Oud Stede Broec. Het eerste exemplaar werd vrijdag 9 maart overhandigd aan Anne en Emiel Schouw, de kinderen van de overleden auteur, en Ad de Wit, bloembollenkweker en aangever van het manuscript.
De overhandiging van de eerste exemplaren. V.l.n.r.: Ad de Wit, Emiel Schouw, Gerard Poelwijk (secretaris Oud Stede Broec) en Anne Schouw.
Bovenkarspel staat bekend als één van de plaatsen die de bakermat vormen van de bloembollencultuur. De Westfriese Flora was in het vroege voorjaar ooit een trekpleister voor vele duizenden bezoekers. De CNB-hallen en de Florahalte van de NS zijn daar nog stille getuigen van.
Menig tuinder in de polder het Grootslag teelde bolgewassen, met name tulpen. Vóór de ruilverkaveling (begin jaren ‘70) bestond een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking uit bloembollenkwekers. Het werk was voornamelijk handwerk, van bollen planten, spuiten (beschermen tegen ziekten), tulpen koppen en bollen rooien, tot varen, spoelen en drogen, bollenpellen (wie heeft dat vroeger niet gedaan?), sorteren, tellen, in manden doen (voorzichtig plaatsen) en vervoeren naar de bloembollenveiling of klaarmaken voor transport naar de afnemer.
Daarnaast was er ook op grote schaal tulpenbroei, want de natuur moest een beetje geholpen worden. "De lente begint in Bovenkarspel", maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf bij vorst en sneeuw. Tulpen moesten worden gekeurd en er zijn nog steeds wedstrijden in de tulpenbroei, wie de mooist gevormde tulpen heeft naar de maatstaven van de vakmensen.
Johan Schouw († juni 2017) speelde in dit alles een centrale rol. Hij was bijna zijn hele loopbaan actief als voorlichter bij de WLTO op het gebied van bloembollencultuur en stond mede aan de wieg van de proeftuin in Bovenkarspel. Over een aantal van zijn vele ontmoetingen met tuinders in De Streek heeft hij schitterende anekdotes geschreven. Het West-Friese dialect en de droge humor in zijn verhalen, worden geïllustreerd met pentekeningen en prachtige gedichten.
Afwegingen bij de uitgave
In februari 2017 belde Ad de Wit, eigenaar van een bloembollenbedrijf aan de Veilingweg in Bovenkarspel, met onze secretaris. Hij had een manuscript van Joh. Schouw, over zijn ervaringen als voorlichter in de bloembollensector in Westfriesland. De man was ernstig ziek en een van zijn grootste wensen was dat zijn boek zou worden gedrukt en uitgegeven. Of wij daar iets mee konden?
Zou het onderwerp niet te specifiek zijn. Zou het bijvoorbeeld niet beter thuis horen bij een vakorganisatie? Zouden er genoeg afnemers zijn? Maar toen enkelen van ons het hadden gelezen, kantelde de overtuiging in de richting van: doen!
De verhalen van Johan Schouw zijn beeldend geschreven en de vele ontmoetingen en ervaringen die hij vertelt zijn heel herkenbaar, zelfs als je alleen maar voor je vakantiegeld ooit bollen hebt gepeld. Waargebeurde verhalen met kostelijke, West-Friese humor gebracht, terwijl ook zijn nalatenschap als dichter en tekenaar absoluut de moeite waard is.
Het bestuur van de Historische Vereniging "Oud Stede Broec" denkt, dat we met dit boekje menig Stede Broecer en Streker een groot plezier hebben gedaan en dat de uitgave een passende aanvulling is op onze historische uitgaven.
'Spreek ik met... de voorlichting?' is voor niet-leden te koop bij Bruna in Streekhof voor € 12,50. Leden van de H.V. Oud Stede Broec krijgen korting en betalen € 10,00 via het bestuur en tijdens activiteiten.