Open Monumentendag Stede Broec met uniek lakzegelstempel
Zoals elk jaar doen wij weer mee aan de Open Monumentendag (OMD). Het landelijke thema is deze keer ‘Europa’, een prachtig thema waar we veel kanten mee op kunnen. En dan hebben we nog een primeur: de presentatie van het oudste lakzegelstempel van Grootebroek!
Het thema van OMD is dit jaar dus Europa. Nou, daar kunnen we wel wat mee. Stede Broec heeft veel betekend op Europees niveau. Denk aan exportproducten zoals aardappels, bloembollen, bloemzaden en de vele andere groentes die overzee gingen. In de loop der jaren zijn diverse aanpassingen in de infrastructuur aangebracht om de exportproducten bij de afzetmarkt te brengen. De sporen van die aanpassingen zijn in het landschap nog goed te herkennen.
Een sprekend voorbeeld is de Streekweg. Deze werd als een van de eerste wegen in bestraat en werd niet voor niets het ‘zevende wereldwonder’ genoemd. Maar niet alleen de Streekweg, ook de aanleg van de Broekerhaven getuigt van de aanwezigheid van buitenlandse activiteiten. Evenals natuurlijk de vaarveiling De Tuinbouw, met haar directe aansluiting op het spoorwegnet, en de bollenveiling West-Friesland. En vergeet ook niet de verschillende personen uit Stede Broec die ver buiten onze landsgrenzen bekend zijn geworden.
Op 9 september zullen wij u over dit alles uitgebreid informeren met diverse exposities. Dit jaar zijn we te in Lutjebroek in het kerkje “Bessie”, Bovenkarspel in molen Ceres en in Grootebroek in “de Oude Kerk”. Het clubhuis van HV Oud Stede Broec is gedurende deze dag eveneens geopend.
Cultureel centrum “Bessie”.
In cultureel centrum “Bessie” zijn verschillende exposities te zien. Naast een overzicht van de heraldieke wapens die zijn gebruikt in Stede Broec, is er een grote fototentoonstelling over de grote diversiteit aan producten uit de Streek waarvan de export tijdens verschillende periodes hun hoogtepunt bereikten. Wat werd er allemaal vervoerd en hoe ging dat Van trekschuit en vrachtschip tot vrachtwagen en trein; alles komt aan bod. Ook hebben we een leuke prijsvraag. Wat de vraag is, kunnen wij helaas nog niet prijsgeven. Daarvoor zult u toch echt even langs moeten komen. De drie beste inzendingen winnen een leuke prijs.
De grote primeur tijdens OMD is de expositie van de oudste lakzegelstempel van Grootebroek, eveneens te zien in Bessie. In samenwerking met de gemeente Stede Broec, het Westfries Museum en de Stichting Vrienden van het Museum is dit stempel onlangs aangekocht. In de lakzegelstempel staat een afbeelding van het gemeentewapen van Grootebroek, met daar omheen de tekst 'Signet Oppidi Grotebrocani' - oftewel, zegel van de stad Grootebroek. Dit type lakzegelstempel staat afgebeeld op een schilderij dat is gemaakt door Maarten van Heemskerk, die leefde van 1498 tot 1574. Hieruit mogen we afleiden dat het Grootebroeker stempel waarschijnlijk is te dateren in de eerste helft van de 16e eeuw. Dat een kleine gemeenschap als de Stede Grootebroek officiële documenten bezegelde met een degelijk rijk en voornaam object is heel bijzonder. Op het lakzegel zelf zien wij drie sterren die mogelijk drie dorpen symboliseren, de middelste ster is omvat door de gekruiste takken. Dit beeld komt alleen voor bij Grootebroek. Het is een uniek cultuurhistorisch object en het onderzoek naar de oorsprong ervan is nog in volle gang. Op de meest prangende vragen hopen we op deze dag antwoord te kunnen geven.
Molen Ceres en zorgbakkerij “De Molenwiek”
Bij korenmolen Ceres aan de Broekerhavenweg staat traditiegetrouw een springkasteel voor de kinderen. Bij genoeg wind en personeel zal de molen draaien. Wist u trouwens dat de molen een officiële trouwlocatie is? In het winkeltje in de molen kunt u diverse soorten meel kopen. Natuurlijk kunt u ook de fantastische houten constructies bewonderen en eventueel horen kraken.
De Oude Kerk
De Oude Kerk aan de Zesstedenweg is dit jaar ook weer geopend van 10 tot 16 uur. U kunt het interieur beworderen en natuurlijk de zerkenvloer vol met heraldiek en symbolen. Om 15 uur is iedereen welkom bij een korte vesperdienst, een mo(nu)mentje voor God, met muziek, samenzang, gebed en bijbellezing. Vanaf 12 uur kan de toren worden beklommen. Om redenen van veiligheid moeten we het aantal mensen per klim beperken en is de minimum leeftijd vastgesteld op 12 jaar. Voor iedereen is er gratis koffie, thee en limonade. Voor de kinderen zijn er zoals gebruikelijk knutselactiviteiten en tafelpuzzels.
Clubhuis Oud Stede Broec
In het clubhuis, Zesstedenweg 227, zijn diverse zaken toegevoegd aan de collectie. Wie al eens is langs geweest, heeft dus alle reden om nog eens aan te waaien. De historische moestuin staat vol groenten en fruit. In de tuinderschuur is het wederom een feest van herkenning voor de ouderen onder ons. Er zijn diverse bijzondere oude gereedschappen en machines te zien. Op de bovenverdieping is onze oudheidskamer ingericht met archeologische voorwerpen. Op het pleintje kunnen de kinderen Oud Hollandse spelletjes doen zoals hoepelen, bikkelen of rinkelen. Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.