'Verloren brood' bakken tijdens Open Monumentendag
Het thema van Open Monumentendag is dit jaar “Levend erfgoed”. Immaterieel erfgoed is een vorm van ‘Levend Erfgoed’, dat bestaat uit culturele gebruiken, tradities en ambachten die van generatie op generatie worden doorgegeven en nog steeds in gebruik zijn. Tijdens Open Monumentendag in Stede Broec, op zondag 10 september, ligt de nadruk op het vereningsleven in de dorpen. De Nicolaaskerk in Lutjebroek, molen Ceres in Bovenkarspel en het clubhuis annex Streekmuseum van HV Oud Stede Broec openen op die dag de deuren.
Wie is er vroeger niet lid geweest van een vereniging of club? Veel verenigingen in het dorpsleven van weleer kwamen voort uit de kerken. Verenigingen liepen veelvuldig in optocht door het dorp en soms droegen ze ook vaandels of vlaggen. Dat was niet alleen het geval met fanfares of bij processies, ook sportverenigingen die zich op een speciale manier wilden manifesteren lieten zich niet onbetuigd.
Nicolaaskerk, Lutjebroek
Een groot aantal vaandels en vlaggen van de diverse verenigingen uit de dorpen van Stede Broec, is tijdens Open Monumentendag te zien in de Nicolaaskerk te Lutjebroek. Vaak zijn de rijk versierde vaandels een lust voor het oog, zo'n vaandel was dan ook een kostbaar bezit van de vereniging.
In de Nicolaaskerk is verder een expositie met oude foto's van de verenigingen en gildes. Maar ook foto's van de vele muziekbandjes die de streek ooit rijk was. U kent er vast nog wel een paar: Howling Hurricanes, Razor Blade, Shoreline, Skor en Hees en vele anderen. Ook wordt er aandacht geschonken aan huisdieren en kleinvee dat je in de Streek vaak zag.
Molen Ceres, Bovenkarspel
Bij de molen kunt u zien wat de molenaar allemaal doet. Vergist u niet, daar komt namelijk nog heel wat bij kijken. Uiteraard moet je de molen kunnen bedienen, maar je moet ook veel verstand van het weer hebben. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers de trappen van de molen beklimmen en de constructie van dichtbij bekijken. Voor de kinderen staat het springkasteel weer naast de molen en worden er pannenkoeken gebakken, uiteraard van vers gemalen meel. Speciaal voor deze dag treedt de Oud West-Friese Dansgroep Wijdenes op. Het dansen maar zeker ook de historische kostuums van de dansgroep zijn fantastisch om te zien.
HV Oud Stede Broec, Grootebroek
Dit jaar ruikt het weer heerlijk in de keuken van het clubhuis van HV Oud Stede Broec. In de keuken wordt namelijk 'verloren brood' met kaneel en suiker gemaakt . Tast toe en geniet van deze lekkernij die menigeen zich nog van vroeger zal herinneren. Klaar met eten? Dan is er nog veel meer te doen.
Bekijk bijvoorbeeld de tentoonstelling met foto's van de bewoners van het pand Zesstedenweg 227. Of doe mee met de quiz op de historische moestuin waarmee u leuke prijzen kunt winnen. In de tuindersschuur kunt u zien hoe er vroeger tijdens het werk op de bouw aan toe ging. De tuinder was bijvoorbeeld niet alleen naar de bouw, vaak was dit in gezelschap van een tuindershondje. In de oudheidskamer tenslotte zijn allerlei medailles te zien van sporten en prestatietochten.
Programma OMD Stede Broec 2023
Zondag 10 september, van 11:00 tot 16:00 uur
Nicolaaskerk, P.J. Jongstraat 45, 1614 LB Lutjebroek
- Expositie “vlaggen en vaandels van Stede Broec”.
- Expositie “Het verenigingsleven”.
- Expositie “Bandjes uit de Streek”.
- Info Parochie van de Heilige Nicolaas.
- Orgelmuziek van het orgel “Bernard Pels & Zn”.
- Expositie “De tuinder en zijn dieren”.
Molen “Ceres”, Broekerhavenweg 80, Bovenkarspel
- Dwalen in de molen.
- Molenaar worden.
- Pannenkoeken bakken
- Optredens Oud West-Friese Dansgroep Wijdenes (12:30 en 13:30 uur)
Clubhuis Oud Stede Broec, Zesstedenweg 227, Grootebroek
- Rondleiding door woonhuis uit de periode 1910/1930.
- Foto-expo bewoners Zesstedenweg 227.
- “Verloren brood” bakken en natuurlijk eten.
- Tuindersschuur: Wat is dit voor bijzonder object? Raden maar!
- Historische moestuin: tuinquiz met leuke prijzen.
- Oudheidskamer: medailles en penningen + tijdlijnspel